grilling-1081675_640

Alt om grillen

Sponsereret indhold

Grill, barbecue eller bare BBQ i USA, braai i Sydafrika og barbie i Australien – kært barn har mange navne, og hvis der er noget vi mennesker har kært, så er det vores grill!

Det hele startede for 1,8 millioner år siden da den menneskelige forfader kaldet Homo erectus begyndte at tilberede kød med ild. Ordet ‘barbecue’ kommer fra sproget i den Karibiske stamme Taino. Deres ord for at grille på en hævet trærist var barbacoa.

Kuglegrillen gør sit indtog

En lukket grill er en almindelig grill med låg. Den kan derfor bruges som både grill i traditionel forstand og som ovn med den gode varmefordeling. Desuden vil grillning under låg holde på en del af røgen, så madvarerne får en kraftigere røget smag. En anden fordel ved at anvende en lukket grill i det fri er, at den giver beskyttelse mod vinden, som hverken kan blæse varmen væk fra risten, eller blæse aske fra gløderne op på fødevarerne.

En kuglegrill er udformet som en kugle. Den øverste halvkugle kan åbnes eller tages af, mens madvarerne håndteres. Typen er opfundet i 1951 af amerikaneren George W. Stephen, der opkøbte metalfabrikken Weber Bros. Metal Works. Weber er det mest kendte kuglegrill, og navnet er næsten blevet synonymt med typen.

Materialerne får sindene i kog

Trækul, gas, røg eller grill. Der er ikke meget der kan få die-hard grillentusiaster til at skændes hurtigere. Materialerne, der bruges til at fremstille grillen kan også få debatten i gang. Hulemennesker gravede et hul i jorden og brændte træ, så jord var sandsynligvis det første grill-materiale der blev brugt. Grill i dag er typisk lavet af et af fem materialer. Når du vælger en grill, skal du vælge en lavet med materialer, der giver de bedste resultater for den type mad du hyppigst laver.

Rustfrit stål er det hyppigst anvendte materiale. Rustfrit stål er en fællesbetegnelse for ståltyper, som indeholder mere end 12% chrom. Ved yderligere tilsætning af andre grundstoffer, nikkel, molybdæn, kulstof, kvælstof, mangan, silicium, titan osv. er der udviklet et stort antal ståltyper, som hver især er karakteriseret ved bestemte egenskaber med hensyn til korrosionsbestandighed, mekanisk styrke, svejsbarhed, formbarhed osv.

De historiske rødder inden for metalbearbejdning ligger helt tilbage før vi havde opfundet skriftsproget og dens anvendelse spænder over årtusinder og mange kulturer og civilisationer. Det har udviklet sig fra formning af de oprindelige bløde metaller som guld med enkle håndværktøjer gennem smeltning af malm og varm-smedning af hårdere metaller som jern, op til meget tekniske moderne processer såsom bearbejdning og svejsning. Det er blevet brugt som en industri, en drivkraft for handel, individuelle hobbyer og i skabelsen af kunst, og kan betragtes som både videnskab og håndværk.

Man kan investere direkte i metaller og råstoffer

Du har måske allerede fået øjnene op for de mange investeringsmuligheder der er i kryptovaluta, som f.eks. de populære DogeCoins, men vidste du at man faktisk også kan investere direkte i metaller og råvarer?  og det inkluderer både stål, aluminium og mange flere.