Røgsmuld

Drømmer du også om at røge din egen mad, eller har du måske allerede en røgeovn, så du kan røge bacon, fisk og kød? Så kan det være en god ide også at tage et kig på røgsmuld. For det har en del at sige, når du skal i gang med at røge dine madvarer. Alt afhængigt af hvilken type af røgsmuld du vælger, har det indflydelse på selve røgen og på, hvordan smagen kommer til at være. Derfor har vi her samlet en kort guide til dig om de forskellige former for røgsmuld, og hvor du kan købe dem.

Du skal bruge røgesmuldet til at starte røgudviklingen sammen med en røggenerator i enten en røgeovn eller en grill. Man kan få røgsmuld i mange forskellige træsorter. Hver træsort har deres egen røgsmag, som gives videre til det, du røger. I Danmark er det meget normalt at røge med blandt andet løvsmuld og bøgesmuld, men man kan også få smage som for eksempel æble, elletræ og kirsebær. Et godt tip er dog, at du holder dig til samme producent af smuld, fordi smagen godt kan svinge en smule fra producent til producent. Det afhænger nemlig af, hvor producenten har fået sit træ fra.

Artiklens indhold

Hvor køber man røgsmuld?

Du tænker nok, at det kan være svært at finde noget røgsmuld, men det er det faktisk ikke. Der findes mange forskellige steder, hvor du kan købe røgsmuld. Ofte har flere byggemarkeder et udvalg af røgsmuld. Du kan også som regel købe røgsmuld hos en slagter, der røger selv, eller hos et røgeri. Dog er der typisk et endnu større udvalg online, og her er du sikker på at finde lige netop den variation, der passer til det, du skal røge, og til dine behov.

Nedenfor har vi samlet nogle forskellige typer af røgesmuld, som alle giver forskellige smage. Her kan du også se, hvor du kan købe dem. Et godt tip er, at fjerkræ og fisk modtager røgsmagen meget hurtigt, så her skal man helst bruge svag eller middel røgesmuld. Svinekød og oksekød tager derimod længere tid, så her skal man godt bruge middel eller kraftigt røgesmuld.

Røgsmuld til Borniak, Kirsebær

Forhandler

Pris

Se mere

foodfreaks

Set til 200 kr.

Hvis du er mere til en røget kirsebærsmag, kan du investere i 50 liter flis af kirsebær til røgning i blandt andet Borniak-røgeovne. Smuldet er 100 procent rent råt kirsebærtræ fra Europæiske savværker. Kirsebærtræ er meget velegnet til røgning og giver kødet en lidt sødere røgsmag, ja nærmest en smule frugtagtig samt en flot gyldenrød farve. Du kan blandt andet bruge kirsebær-røgsmuld, når du skal røge svinekød og bacon. Det giver en ekstra god smag. Kirsebærtræet giver en mild og pikant aroma, og røgsmuldet er lavet af rent råt kirsebærtræ uden lim, kemikalier, bark osv.

Røgsmuld til koldrøgning

Mange af de ovenstående typer af røgsmuld kan bruges til koldrøgning. Koldrøgning foregår ved 15-25 grader og er den mest effektive røgform, hvis du gerne vil konservere dine madvarer. Det var især grunden til koldrøgning i gamle dage. Men i dag er konserveringen med til at give kødet og fisken en helt særlig smag.

Konserveringen sker ved koldrøgning, da røgen trænger dybt ind i kødet. Derfor er denne metode helt ideel til eksempelvis spegepølse, spegeskinger, leverpølse og lignende. Det er det, fordi man her ikke vil have at produktet bliver udsat for alt for høje temperaturer, da det kan smelte spækket i kødet. Koldrøgning kan dog også bruges til forskellige typer fisk og vildt.

Røgsmuld/røgflis til røggenerator

For overhovedet at kunne bruge røgsmuldet skal du have fat i en form for røgeovn og dertilhørende røggenerator. Ofte kan man dog også nøjes med at bruge sin grill og dertil bruge røggeneratoren, hvor røgsmuldet skal være i. Det er røggeneratoren, der styrer røgsmuldet og gør, at røgen kan blive ved med at være i røgeovnen eller grillen i længere tid af gangen – hvilket er helt essentielt ved både kold- og varmrøgning.

Alle de ovennævnte røgsmuld kan bruges i en røggenerator. Der vil være noget røgsmuld, der passer bedre til specielle røggeneratorer og røgovne, men overordnet burde de fleste typer af røgsmuld passe til alle former for røggeneratorer. Her gælder det igen om at finde røgsmuld, der passer til det, du skal røge, og de smage, du bedst kan lide. Læs Røggenerator Guiden

Mustang Røgsmuld Bøg

Forhandler

Pris

Se mere

homeshopdk logo 1549718967.jpg

Set til 49 kr.

Bøgesmuld er som sagt meget almindeligt at bruge i Danmark. Bøg kan bruges til stort set alle former for røgning og alle former for madvarer. Bøg er ikke så skarp i smagen og giver en fin røget farve til dine røgvarer. Det fungerer især godt til koldrøgning. Med denne bøgerøgsmuld fra Mustang får du finkornet og ensartet støv, som kan bruges til at lave koldrøg. Den er især god, når du bruger den i forbindelse med en kold røggenerator. Du får denne Mustang bøgerøgsmuld i treliter, så der er rigeligt, hvis du skal røge på grillen.

Mustang Røgsmuld Elletræ

Forhandler

Pris

Se mere

Set til 49 kr.

Hvis du vil i gang med at røge fisk, er det helt ideelt at bruge røgsmuld lavet af elletræ. Hvis du bruger røgsmuldet fra Mustang med elletræ, får du en meget finkornet og ensartet støv til koldrøg. Du kan få tre liter, som især kan bruges til grillen, men som også kan bruges i røgeovn. Elletræ har en let smag, der fungerer godt sammen med fisk og fjerkræ. Det gør også, at den eksempelvis er god til røgning af laks og ørred. Røgsmuld med elletræ er også med til at give fisken en flot gylden farve. Det er eksempelvis typisk elletræ, som bornholmerne bruger til at røge sild.

Mustang Røgsmuld Bourbon Eg

Forhandler

Pris

Se mere

homeshopdk logo 1549718967.jpg

Set til 69 kr.

Eg er nok den mest alsidige af de hårde træsorter. Eg har en kraftig røgsmag, som måske er en smule skarp, men det bliver ikke for meget. Den kan derfor være god til okse- og vildtkød. Eg er også god til BBQ-retter, som vi ser i for eksempel pulled pork, spareribs osv. Hvis du gerne vil have en smoked og stærk smag, er denne Bourbon eg-røgsmuld fra Mustang helt ideel. Den er lavet af egetræ, der har ligget i Bourbon-whiskytønder, og som derfor har en fin smag af Bourbon. Der er tale om finkornet og ensartet støv og koldrøg.

Her køber du røgsmuld og røgflis