Elsker du også smagen af røget sild eller røget bacon? Få smagen hjem i dit eget køkken med din helt egen røggenerator til en røgeovn. Det er inden for de seneste år blevet populært at ryge sine egne madvarer. Hvis du allerede har en røgeovn, er det helt nødvendigt at få en røggenerator, der kan skabe røgen, hvad end det er kold- eller varmrøgning, du gerne vil have.
En røggenerator kan fås i flere forskellige formater, herunder blandt andet som elektrisk røggenerator og manuel røggenerator. Hvilken en, du skal vælge, afhænger af dit behov. Det vigtigste ved en røggenerator er dens evne til at afbrænde røgsmuld og holde en stabil afbrænding. Den manuelle røggenerator er let at bruge og kan bruges i aflukkede ovne og i grillen. Den elektriske røggenerator leverer en konstant mængde røg.
Det kan derfor virke en smule uoverskueligt at vælge den røggenerator, der passer til dit behov og din røgeovn. Vi har derfor samlet en kort guide til de forskellige røggeneratorer, der findes på markedet.
Der findes røggeneratorer til både koldrøgning og varmrøgning. Afhængig af, hvilken type kød du skal ryge, findes der tre forskellige røgemetoder, nemlig koldrøgning, halvarm røg og varmrøgning.
Koldrøgning foregår ved 15-25 grader og er den mest effektive røgform, hvis du gerne vil konservere dit kød eller din fisk. Konserveringen sker ved koldrøgning, da røgen trænger dybt ind i kødet. Derfor er denne metode helt ideel til eksempelvis spegepølse, spegeskinker, leverpølse og lignende. Det er det, fordi man her ikke vil have at produktet bliver udsat for alt for høje temperaturer, da det kan smelte spækket i kødet.
Koldrøgning kan dog også bruges til forskellige typer fisk og vildt. Du kan se mere om koldrøgning af fiske her:
Halvvarm røg foregår derimod ved 25-45 grader. Halvvarm røg er derfor en mellemting mellem kold- og varmrøgning. Denne metode kan bruges til bacon, hamburgerryg og røget filet.
Varmrøgning foregår ved 45-80 grader og har ingen konserverende evner. Det bliver kun anvendt for smagen og udseendes skyld. Det bruges ofte til laks eller forskellige frokost- og grillpølser. Hvilken røggenerator, du skal have, afhænger derfor meget af dit behov.
Forhandler
Pris
Se mere
Det er meget populært at bygge sin egen røgeovn. Hvis du gerne vil bygge din helt egen skræddersyede røgeovn, er det helt ideelt at få en røggenerator, der har en adapter som denne Bradley Smoke Generator. Bradley-røggeneratoren er let at tilslutte til hvilken som helst form for røgeovn. Den kan derfor også gøre de fleste metalskabe til en røgeovn. Røggeneratoren med adapteren består af to dele, nemlig en røggenerator og et tilslutningsrør – begge dele i rustfrit stål.
En god ovn til røggeneratoren kan eksempelvis være en form for metalskab eller måske et gammelt køleskab, hvor du har taget isoleringen ud. Det eneste du skal gøre er at lave et hul på 11 cm i diameter i siden til tilslutningsrøret.
Denne røggenerator fra Bradley kan primært bruges til koldrøgning. Den kan dog også bruges til varmrøgning, hvis der kan installeres en varmekilde som for eksempel et elvarmelegeme ud over røggeneratoren. Med denne Bradley-røggenerator kan du blandt andet lave røget skinke, bacon og laks. Så der er mange muligheder for dig, der gerne vil prøve at lave lidt af hvert, og som gerne vil lave din egen røgeovn.
Forhandler
Pris
Se mere
Hvis du mest er til koldrøgning af dine madvarer er den elektriske Mustang-røggenerator helt ideel. Den kan røge ca. 10 timer på en opfyldning, hvilket er rigtig lang tid. Det er desuden smart, når du skal lave langsom koldrøgning. Det er en fordel, da du ikke behøver at fylde op med røgsmuld løbende. Der kan bruges røgsmuld eller træpiller til at lave selve røgen med.
Mustang-røggenerateren er formet som en cylinder, hvilket gør den helt unik. Den kommer desuden med en justerbar luftpumpe, som gør, at der kan blive blæst røg ind til en røgeovn. Det gør også, at den tilmed kan bruges til at blæse røg ind i en grill. Den har derfor flere funktioner.
Med Mustang-røggeneratoren til koldrøgning kan du fylde røgflis i beholderen og tænde op og allerede med det samme få perfekt røg. Det elektriske pumpesystem blæser luft igennem røggeneratoren, så der kommer en konstant og perfekt mængde røg i din røgeovn. Det er netop en af fordelene ved at vælge en elektrisk røggenerator.
Mustang røggenerator er perfekt til koldrøgning af for eksempel oste, kød og vildt samt fisk. Mustang røggenerator fungerer inden for en temperatur på -5 til 45°C – og kan derfor bruges til de fleste former for røgning, men er mest ideel til koldrøgning.
Mustang har lavet flere forskellige former for røggeneratorer, herunder også denne Mustang-røggenerator til koldrøgning med 19 cm i diameter. Den kan ligesom den ovenstående mustang røggenerator også bruges til røgning af fisk, kød, ost og mange andre ting, der kan koldrøges.
Du kan blandt andet anvende fint røgflis eller røgsmuld i denne Mustang-røggenerator, og det er det, som Mustang selv anbefaler, at du bruger. Hvis du bruger disse former for flis og smuld, får du den mest optimale langsomme rygning i op til 10-12 timer. Og det er netop denne langsomme røgning, der kendetegner koldrøget mad, hvor der sker en konservering, fordi røgen trænger dybt ind i fisken eller kødet som røges.
Den er modsat den ovenstående Mustang-røggenerator formet som en rund spiral. I denne spiral kan du lægge din røgflis, og så vil røgen langsomt tage fat. Det gør også, at du ikke kun kan bruge den i en røgeovn, men også kan bruge den andre steder. Det kan være i alle former for beholdere, der kan indeholde røgen, herunder også en grill. Den passer derfor også til de fleste røgovne. Den er derfor helt ideelt, hvis du gerne vil bygge din egen røgeovn eller har en røgeovn uden røggenerator.