Røggenerator Guide

Elsker du også smagen af røget sild eller røget bacon? Få smagen hjem i dit eget køkken med din helt egen røggenerator til en røgeovn. Det er inden for de seneste år blevet populært at ryge sine egne madvarer. Hvis du allerede har en røgeovn, er det helt nødvendigt at få en røggenerator, der kan skabe røgen, hvad end det er kold- eller varmrøgning, du gerne vil have.

En røggenerator kan fås i flere forskellige formater, herunder blandt andet som elektrisk røggenerator og manuel røggenerator. Hvilken en, du skal vælge, afhænger af dit behov. Det vigtigste ved en røggenerator er dens evne til at afbrænde røgsmuld og holde en stabil afbrænding. Den manuelle røggenerator er let at bruge og kan bruges i aflukkede ovne og i grillen. Den elektriske røggenerator leverer en konstant mængde røg.

Det kan derfor virke en smule uoverskueligt at vælge den røggenerator, der passer til dit behov og din røgeovn. Vi har derfor samlet en kort guide til de forskellige røggeneratorer, der findes på markedet.

Artiklens indhold

Røggenerator til koldrøgning og varmrøgning

Der findes røggeneratorer til både koldrøgning og varmrøgning. Afhængig af, hvilken type kød du skal ryge, findes der tre forskellige røgemetoder, nemlig koldrøgning, halvarm røg og varmrøgning.

Koldrøgning foregår ved 15-25 grader og er den mest effektive røgform, hvis du gerne vil konservere dit kød eller din fisk. Konserveringen sker ved koldrøgning, da røgen trænger dybt ind i kødet. Derfor er denne metode helt ideel til eksempelvis spegepølse, spegeskinker, leverpølse og lignende. Det er det, fordi man her ikke vil have at produktet bliver udsat for alt for høje temperaturer, da det kan smelte spækket i kødet. 

Koldrøgning kan dog også bruges til forskellige typer fisk og vildt. Du kan se mere om koldrøgning af fiske her:

Halvvarm røg foregår derimod ved 25-45 grader. Halvvarm røg er derfor en mellemting mellem kold- og varmrøgning. Denne metode kan bruges til bacon, hamburgerryg og røget filet.

Varmrøgning foregår ved 45-80 grader og har ingen konserverende evner. Det bliver kun anvendt for smagen og udseendes skyld. Det bruges ofte til laks eller forskellige frokost- og grillpølser. Hvilken røggenerator, du skal have, afhænger derfor meget af dit behov.

Borniak Røggenerator GD-01 Ekstern

Borniak Røggenerator

Forhandler

Pris

Se mere

Set til 1495 kr.

Set til 1249 kr.

Det vigtigste element i en velfungerende røggenerator er evnen til at holde en stabil afbrænding af træflisen og en kontinuerlig røgudvikling. Denne stabile afbrænding sker helt automatisk med Borniak-røggenerator. Denne røggenerator har en udformning, der gør den nem at fastgøre på flere røgeovne.

Borniak-røggenerator giver dine madvarer en flot røget farve og meget kraftig og tydelig smag af røg. Røggeneratoren har en kapacitet på op til otte timer, uden at du skal tilføre flere røgflis til generatoren. Det er praktisk, hvis du skal ryge af flere omgange eller har en madvare, der skal ryge i meget lang tid.

Brug borniak røggeneratoren mange steder

Røggeneratoren kan monteres på mange forskellige typer af røgeovne. Du skal dog være opmærksom på, at der ved installering af røggeneratoren i andre ovne end Borniaks er forholdsregler man skal tage hensyn til. Det er blandt andet, at hullet til indtag af røggeneratorens varmelegeme bør have en diameter på 100 mm.

Derudover skal røggeneratoren være sat ordentlig fast til ovnen, og du skal sørge for, at afstanden mellem beslaget på ovn og midteraksen af hullet ikke overstiger 177 mm. Borniaks-røggenerator indeholder flere smarte elementer, herunder en beholder til rygeflis, en on/off-kontakt til brænder og fødespiral, sikring, varmelegeme og fødespiral til rygesmuld.

Bradley Smoke Røggenerator med Adaptor

Bradley smoke røggenerator

Forhandler

Pris

Se mere

Set til 1475 kr.

Det er meget populært at bygge sin egen røgeovn. Hvis du gerne vil bygge din helt egen skræddersyede røgeovn, er det helt ideelt at få en røggenerator, der har en adapter som denne Bradley Smoke Generator. Bradley-røggeneratoren er let at tilslutte til hvilken som helst form for røgeovn. Den kan derfor også gøre de fleste metalskabe til en røgeovn. Røggeneratoren med adapteren består af to dele, nemlig en røggenerator og et tilslutningsrør – begge dele i rustfrit stål.

En god ovn til røggeneratoren kan eksempelvis være en form for metalskab eller måske et gammelt køleskab, hvor du har taget isoleringen ud. Det eneste du skal gøre er at lave et hul på 11 cm i diameter i siden til tilslutningsrøret.

Bradley røggenerator til kold og varmrøgning

Denne røggenerator fra Bradley kan primært bruges til koldrøgning. Den kan dog også bruges til varmrøgning, hvis der kan installeres en varmekilde som for eksempel et elvarmelegeme ud over røggeneratoren. Med denne Bradley-røggenerator kan du blandt andet lave røget skinke, bacon og laks. Så der er mange muligheder for dig, der gerne vil prøve at lave lidt af hvert, og som gerne vil lave din egen røgeovn.

Mustang røggenerator til koldrøgning

mustang koldrognings generator

Forhandler

Pris

Se mere

Set til 371 kr.

Set til 549 kr.

Hvis du mest er til koldrøgning af dine madvarer er den elektriske Mustang-røggenerator helt ideel. Den kan røge ca. 10 timer på en opfyldning, hvilket er rigtig lang tid. Det er desuden smart, når du skal lave langsom koldrøgning. Det er en fordel, da du ikke behøver at fylde op med røgsmuld løbende. Der kan bruges røgsmuld eller træpiller til at lave selve røgen med.

Mustang-røggenerateren er formet som en cylinder, hvilket gør den helt unik. Den kommer desuden med en justerbar luftpumpe, som gør, at der kan blive blæst røg ind til en røgeovn. Det gør også, at den tilmed kan bruges til at blæse røg ind i en grill. Den har derfor flere funktioner.

Meget røg for pengene

Med Mustang-røggeneratoren til koldrøgning kan du fylde røgflis i beholderen og tænde op og allerede med det samme få perfekt røg. Det elektriske pumpesystem blæser luft igennem røggeneratoren, så der kommer en konstant og perfekt mængde røg i din røgeovn. Det er netop en af fordelene ved at vælge en elektrisk røggenerator.

Mustang røggenerator er perfekt til koldrøgning af for eksempel oste, kød og vildt samt fisk. Mustang røggenerator fungerer inden for en temperatur på -5 til 45°C – og kan derfor bruges til de fleste former for røgning, men er mest ideel til koldrøgning.

Billig røggenerator manuel

manuel mustang røgenerator

Mustang har lavet flere forskellige former for røggeneratorer, herunder også denne Mustang-røggenerator til koldrøgning med 19 cm i diameter. Den kan ligesom den ovenstående mustang røggenerator også bruges til røgning af fisk, kød, ost og mange andre ting, der kan koldrøges.

Du kan blandt andet anvende fint røgflis eller røgsmuld i denne Mustang-røggenerator, og det er det, som Mustang selv anbefaler, at du bruger. Hvis du bruger disse former for flis og smuld, får du den mest optimale langsomme rygning i op til 10-12 timer. Og det er netop denne langsomme røgning, der kendetegner koldrøget mad, hvor der sker en konservering, fordi røgen trænger dybt ind i fisken eller kødet som røges.

Mustang manuel røggenerator

Den er modsat den ovenstående Mustang-røggenerator formet som en rund spiral. I denne spiral kan du lægge din røgflis, og så vil røgen langsomt tage fat. Det gør også, at du ikke kun kan bruge den i en røgeovn, men også kan bruge den andre steder. Det kan være i alle former for beholdere, der kan indeholde røgen, herunder også en grill. Den passer derfor også til de fleste røgovne. Den er derfor helt ideelt, hvis du gerne vil bygge din egen røgeovn eller har en røgeovn uden røggenerator.

Holmsmoker Automatisk Røggenerator

holmsmoker røggenerator

Forhandler

Pris

Se mere

Set til 2995 kr.

Hvis du skal have en røggenerator, der er blevet kaldt ”røggeneratorens Rolls Royce” og derfor kan klare mange former for røg, skal du have fat i Holmsmokers automatiske røggenerator. Det norske mærke har været meget populært i Norge og er nu kommet til Danmark med deres version af røggeneratorer i høj kvalitet.

Med Holmsmoker kan du både ryge fisk, bacon og ost, fordi du får en fuldautomatisk røggenerator, der kan producere tæt røg i timevis, uden du skal gøre noget selv. Røggeneratoren er lavet fuldstændigt af rustfrit stål, så den kan holde i mange år og er super nem at rengøre.

Helt praktisk er rørdiameteren 125mm., så du kan bruge en standard flex-slange til at forbinde den til din rygeovn, eller du kan slutte den til din rygeovn direkte fra det medfølgende rør.
Med en Holmsmoker kan du både bruge bøgeflis, elleflis, kirsebær-flis og flis af eg. Der er derfor mange muligheder for at få lige netop den røg, du gerne vil have.

Røggenerator til koldrøgning, udvid den til varmrøgning

Holmsmoker Automatisk Røggenerator kan bruges til koldrøgning, mens hvis du køber et varmelegeme til din røgeovn, kan den også bruges til varmrøgning.

Røgsmuld til røggenerator

Når du har fået styr på din røggenerator og din røgeovn, er det også essentielt at finde ud af, hvilken type af røgsmuld du skal bruge til din røggenerator. Røgesmuldet bruges til at starte røgudviklingen og til at dæmpe varmen. Du kan som regel købe røgsmuld hos en slagter, der røger selv, eller et hos et røgeri. I dag findes der også flere byggemarkeder, der har røgsmuld.

Forbruget af røgsmuld er normalt fra 1-4 liter i timen ved varmrøgning. Det kan dog variere alt efter, hvor stor ovnen er. Du kan købe røgsmuld i mange forskellige træsorter, som hver især kan give deres egen røgsmag til de madvarer, der­ røges. I Danmark er det mest brugt at røge med løvtræ og bøgesmuld. Det kan anbefales, at du holder dig til samme producent af smuld, for der kan godt være lidt forskel i smagen fra producent til producent alt efter, hvor de får træet fra.

Nu har du både træsmuld, røgeovn og røggenerator og er klar til at komme ud og kold- eller varmrøge mange forskellige madvarer. Det er bare om at komme i gang.

Læs Røgsmuld guiden her

Her køber du røggenerator